25 september 2015

De Telegraaf

Rauw vlees slecht voor hond én baas; Faculteit diergeneeskunde slaat alarm

Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven. Baasjes zijn ervan overtuigd dat het gezonder is voor hun hond of kat, maar daarbij verliezen ze de aanwezigheid van potentieel gevaarlijke bacteriën uit het oog. Het gaat daarbij onder andere om bacteriën als salmonella, E. Coli, campylobacter en ESBL-producerende bacteriën. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95% van het kippenvlees en zeker 40% van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt ESBL-vormende bacteriën bevat. Dit geldt dus ook voor de rauwe diervoeding (ongeacht of het is ingevroren). Al deze bacteriën kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, en dan met name bij risicogroepen als kinderen, ouderen, zwangeren en zieken. (...)

Extra zorgwekkend is de toename van ESBL. Dat is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica kan afbreken en maakt dat andere bacteriën (die bijvoorbeeld infecties veroorzaken) resistent zijn tegen antibiotica. Daardoor kan een simpele blaasontsteking of een ontsteking van een wondje niet meer te behandelen zijn. Dierenartsen bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht maken zich zorgen. (...)

Dr. Ronald Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren bij Universiteit Utrecht, deelt de zorg van zijn collega. En het is maar de vraag of rauw vlees ook echt gezonder is. Er zijn heel goede alternatieven voor rauw vleesvoeding. Brokken en blikvoeding zijn veiliger dan rauw vleesvoeding en ik zou dat zeker adviseren als uw huisdier in contact komt met jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en/of zieken. Als u uw huisdier toch met rauw vlees wilt voeren, betracht dan goede hygiënemaatregelen.

Het volledige artikel is verschenen in De Telegraaf van 25 september 2015.  Niet enkel in maart is een goede tandverzorging noodzakelijk! Maar wel het ganse jaar door


Ziekte van Lyme, ook tekenziekte genoemd

    Ook gevaarlijk voor kat en hond!

Lyme is een door teken overgedragen infectieuze ziekte die zowel bij mens als dier voorkomt. Honden, paarden en de mens blijken zeer gevoelig te zijn voor Lyme in vergelijking met andere diersoorten.
De belangrijkste overdrager van deze kiem is de harde teek (Ixodes) die ook de voornaamste tekensoort is in de Benelux. Deze teken zijn massaal aanwezig met een brede piek van begin maart tot oktober.

De Lyme bacterie bevindt zich initieel in de darm van de teek en wordt geactiveerd nadat de teek bloed heeft gezogen van de hond. Na deze verandering komt de bacterie in de speekselklieren van de teek terecht. Vanaf dat moment kunnen honden die door de teek gebeten worden besmet worden met deze bacterie. Dit proces vraagt tijd en gebeurt bij de hond binnen de 48 uur na aanhechting van de teek.

Puppies blijken gevoeliger te zijn voor de ziekte dan volwassen honden en een bepaalde ras-gevoeligheid is beschreven bij Berner Sennen, Golden Retriever, alle terriërs en hun kruisingen.

 

Het kan soms lang (2 tot 5 maanden) duren vooraleer de klinische symptomen optreden. Deze zijn meestal niet echt specifiek: algemeen ziek zijn met vermoeidheid, slechte eetlust en koorts gevolgd door regelmatige kreupelheid met stijve bewegingen en gezwollen gewrichten. De bekende "rode plek" wordt bij de hond niet beschreven zoals bij de mens. Binnendringen van de bacterie in andere organen van het lichaam (zoals bv. lever, nieren, centraal zenuwstelsel, hart en milt) kunnen soms ook andere symptomen veroorzaken.

Door veranderde klimaatomstandigheden worden teken- overgedragen infecties een steeds groter probleem, ook voor honden.

Diagnose: Het stellen van een zekere diagnose is niet gemakkelijk. Er bestaan verschillende testen. De meest gebruikte is een bloedtest maar het kan ook via het nemen van gewrichtsvocht.

Behandeling:

Voordat de infectie chronisch wordt kunnen verschillende antibiotica gebruikt worden. De behandeling duurt 28 dagen. Het is moeilijk, zelfs met een behandeling, om deze bacterie volledig te elimineren uit het lichaam en daarom kunnen de klinische symptomen soms na een tijdje terugkomen. Opvolging (bloedtest) na een behandeling is dus aangeraden. 

Preventie:

Dit kan gebeuren door het zo goed mogelijk vermijden van tekenrijke gebieden en de honden goed preventief te behandelen met een snelwerkend teken dodend product (pipetten of tekenband). Alsook de honden na het wandelen goed controleren om teken op te sporen en deze vervolgens zo snel mogelijk te verwijderen (tekentang).

Nu is er sinds kort ook een vaccin beschikbaar in België: Merilym 3. De honden moeten 2 maal gevaccineerd worden met 3 weken tussen en nadien jaarlijks. Pups kunnen vanaf een leeftijd van 12 weken gevaccineerd worden.
Vaccinatie is aangeraden bij alle honden die veel in bosrijke gebieden komen en dan zeker voor de gevoelige rassen zoals: Berner Sennen, Golden Retriever, alle terriërs en hun kruisingen.

Het vaccin is beschikbaar in onze praktijk.  U kan een afspraak maken op het nummer 09.221.30.19 of op 09.222.91.82 of via receptie@clos-fleuri.be Vanaf 01/01/2012 mogen honden meereizen naar het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales) zonder een ellenlange periode in quarantaine te moeten verblijven. Indien u uw hond wil meenemen naar het VK gelden vanaf heden dezelfde eisen als deze bij een reis naar de andere EU-landen. Dit betekent dat uw hond(en) gechipt dien(t)(en) te zijn en moet(en) beschikken over een paspoort. Bovendien dient u uw hond(en) tenminste 21 dagen voor vertrek te laten vaccineren tegen rabiës. Tot slot wordt er ook gevraagd om uw hond(en) te laten behandelen tegen lintwormen en teken. Laat de dierenarts de dag en het tijdstip waarop dit gebeurt in het paspoort zetten, ondertekenen en afstempelen. U mag dit dus zelf niet doen! De behandeling tegen teken is niet verplicht maar wordt wel aangeraden.

!! Hondenrassen die niet toegelaten worden in het VK:
    Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Japanse Tosa en Pitbull; ook pups jonger dan 3 maanden worden niet
    toegelaten Vanaf 01/09/2012 kan enkel nog een kat uit een asiel worden geadopteerd als het dier gesteriliseerd is. Daarnaast moet de kat ook geïdentificeerd (chip) en geregistreerd (opgenomen in de databank) zijn.

Vanaf 01/09/2014 wordt deze maatregel uitgebreid naar particulieren. Mensen die poezen willen weggeven of verkopen zullen deze eerst moeten sterilisereren en een identificatie en registratie moeten uitvoeren, al blijven uitzonderingen mogelijk. Zo is iemand wiens kat thuis kittens krijgt en deze kittens wil houden, niet verplicht om ze te laten steriliseren. Voorts kunnen erkende kattenkwekers net als particulieren een vrijstelling vragen op de sterilisatieplicht bij verkoop.


                    

chiwawa_cf   foxje_cf“Katten en honden helen vele wonden.”       

GodeLiva Uleners

                          

 
©DAP Clos Fleuri 
  Site Map